Szalay Victoria Juliette fodrászati jegyzetei

Fodrászgyakornokként vállalok: festést, melírt, dauert, egyhossz, uniform és lefele hosszabbodó női, illetve férfi divat hajvágást, fazonigazítást, beszárítást, vasalást, hajberakást és alkalmi frizurát! Hétfőn, csütörtökön és pénteken 13-tól 19 óráig tudom fogadni vendégeimet a Weiner Leó utcai tanműhelyben. Munkáim megtekinthetőek itt a blogon, de ha bármi kérdésed van, írj a fórumba vagy dobj egy mailt: szalay@alice.it!

A blog olvasói nyomon követhetik, hogyan lesz egy (már) harmad éves fodrásztanoncból végzős szakember. Az iskolában szerzett tanulmányok, sikerek, balesetek, versenyek egy kis humorral fűszerezve.
Kötelező vizsgaanyagok, kontyok, hajak, vágástechnikák. Hogyan és milyen áron/módon lesz fodrász a fodrász. Félévi és év végi vizsgák, tömérdek vendégsereg... és ami még belefér.

Hogy mi ez a nagy haj-cihő?
Olvassátok és megtudjátok! Hajtalanság... akarom mondani esztelenség lenne kihajni... hagyni!
Hajra fel!

 

Csevegjünk!

Üzenőfal

Idő

Naptár

március 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hajciho.blog.hu

Levelesláda

2011.09.26. 10:11 :: Viki Szalay

Munkám elérte gyümölcsét. A következő pár mail szerintem magáért beszél. Gondoltam megosztom Veletek... nagyon hálás vagyok mindenkinek aki hasonlóképpen gondolja, mint Adrienn!

"Szia Viktória!
Ne haragudj hogy zavarlak, rendszeresen olvasom  a blogodat lévén én is fodrász tanonc vagyok , sokat segített a felkészülésben főleg hogy a tanáraink nem állnak a helyzet magaslatán. J
Holnap lesz az OKJ vizsgám és a Hindenburgommal kicsit bajban vagyok mert nagyon hullámos a haja nem tudom milyen szert vagy eszközt  vagy mágiát  alkalmazzak hogy simává tegyem. Azért fordulok hozzád mert a szőke modelled amit versenyre vittél ugyancsak hullámos hajú volt és ennek ellenére kitudtad küszöbölni ezt a hátrányt. Sajnos a tanárainkhoz nem fordulhatok, ezért kerestelek meg téged.
Lehet nem is fogod elolvasni holnapig az e-mailemet, de egy próbát megért.

üdvözlettel  

Adrienn"

 

 

"Szia Adrienn!!
Tegyél bele jó sok habot :) de tényleg, meg jó erősen fogd meg a kefét, jó feszesen kell tartani a hajat!!! ...meg nem árt ha jó meleg a hajszárító.... persze nem kell leégetni a másik fejét de ....az eredmény néha fontosabb mint a modell :-)
Kéz- és lábtörést kívánok!!!! Minden rendben lesz, nem igazán szoktak buktatni ha már idáig eljutsz! :-)
Puszi!

ui.: köszönöm a bizalmadat!

Viki"

 

"Szia Viktória!
sikerült!  végre túl vagyok rajta! a hindenburgom még soha nem lett ilyen jó köszi a tanácsokat J a többi is nagyon flottul ment, magam is csodálkoztam, előbb kész lettem majdnem mindig.

Egy osztályzatot kaptunk 4 lett, de nem lett senkié ötös.

Remélem folytatod a blogodat. köszi a tanácsokat ,

 minden jót

üdvözlettel:

 

Adrienn"

 

"Kedves Adrienn!!

Nagyon boldog vagyok hogy túl vagy rajta!! :-) örülök ha tudtam valamit is segíteni!!!

Minden jót kívánok!!

 

Viki"

"Kedves Viktória!
Igen sokat segítettél végig a tanulmányaim alatt, a blogoddal és nem csak nekem hanem az osztálytársaimnak is. Sajnos az iskola amit választottunk szakmai szempontból nem sokat tudott nyújtani de ezt előre nem tudhattuk, mindenki máshonnan tudta a szakmai alapokat elsajátítani. Jó hogy túl vagyok rajta, az alapok megvannak  de azt csak magamnak köszönhetem ( és a blogodnak ).

sok sikert a továbbiakban is

 

üdvözlettel:

Adrienn" 

 

Ezért gondolom hogy érdemes volt blogolni. 
 

Hajra fel!

Szólj hozzá!

Címkék: vizsga hindenburg

Felnőttként az életben ... a szakmunkás vizsga után!

2011.08.17. 00:49 :: Viki Szalay

Kedves Mindenki, eljött az utolsó bejegyzésem ideje.

Érkezett egy nagyon kedves levél a minap:

 

"Szia!!!!!!! Ne haragudj ha zavarlak, de régen  írtál a honlapodra!!!!
Hogy sikerült a szakmunkás vizsgád?????  Nem lesz az oldalon élménybeszámoló????
Folytasd az írást csak már nem tanulóként figyelünk hanem szakemberként!!!!!!!!!

Nagy Jázmin Luca"
 
Rettenetesen jól esik!! Nagyon szépen köszönöm!!! Rendben, teljesen igazad van Jázmin, valóban nem írtam élménybeszámolót, hát most megteszem:
sajnos nem fotóztam a vizsgán mert elég húzós volt. Reggel nyolctól csináltuk délután háromig,... és gondolhatjátok hogy nem volt egy leányálom. Férfi klasszikussal kezdtük majd befestettük a női divatot,- közben levágtuk a férfi divatot és megcsináltuk a marcell-hullámot. Majd lemostuk a női divatot és levágtuk amilyen extrémre csak tudtuk, majd ezek után jött a női alaphajvágás és legkésőbb pedig a konty.
 
Nagyon jó kedvem volt egészen a női divatig, mikor is a mosás közben észrevettem hogy a szőkítőporral készített melírjaim befogták az emulgeáláskor a mellette lévő passzékat is, vagyis azok is kivilágosodtak egy pöppet. Úgy nézett ki mintha a nyolcas alapom mellett két különböző szőke melírokat tettem volna bele... mivel nem ez volt a feladat ezért le is pontozták.. pontosan nem tudom mennyit kaptam. De a férfi klasszikusom, divatom, női alapom, a marcellem és a kontyom nagyon szépen sikerült... Három százalék (vagy pont) és meg lett volna az ötös, így csak négyest kaptam.
 
Továbbra is mindenkit arra buzdítok hogy járjon versenyekre mert nagyon nagy élmény és tapasztalatokat lehet vele szerezni. Legalább marcell-hullámban induljon el mindenki! Csak a próba kedvéért!
 
Ami viszont engem illet... hogy mi lesz ezután?
Felvételt nyertem az egyik budapesti egyetemre, ahol továbbtanulhatok. Mivel tudomásom szerint fodrász szakoktatói szakot nem indítottak, ezért másik szerelmemnek, az olasz nyelvnek fogom szentelni magam az elkövetkezendő öt évben.
Persze mellette ahol csak tudok, fodrászkodni fogok.. vagy legalábbis szeretnék. 
De aki nem megy egyetemre, annak sem ér véget a tanulás: egy fodrász is folyamatosan jár továbbképzésre, szokták mondani: "az ember holtig tanul".
 
Ha bármi kérdésetek van bármiben, bátran forduljatok hozzám e-mailben! Remélem tudok segíteni! 
...az elsős fodrásztanoncból végül fodrász lett.. ki hitte volna? :-)
 
Őszinte blogvezetőtök:
Szalay V. J.

 

1 komment

Utolsó konty a szakmunkás vizsga előtt...

2011.06.19. 11:46 :: Viki Szalay

 

Bizony, bizony.. holnap megkezdődnek a szakmunkás vizsgák. Egyes osztálytársaim kedden, míg a többiek (velük együtt én is) szerdán esnek túl a végső megpróbáltatáson. 

Tegnap megint kontyoztam egy picit és ahogyan lenni szokott, véleményem szerint egyre szebb és szebb. Azért hogy feldobjam egy kicsit a kontyomat (mivel csupán csak egy pontból kiindulóról van szó) beleraktam egy szőke tincset, amit ketté osztottam, így kétfelé tudtam vinni a frizurán. Inoltre a fehér dísz is nagy szerepet játszik a kreálmányban na és persze a kézzel készített gyöngy-hullámcsattok sem elhanyagolható tényezők. 

És még mindig az a két szabály érvényes mint minden vizsgán:
- a kevesebb mindig több
- inkább legyen egyszerű egy vizsgakonty, csak szép sima, tiszta legyen. 

Egy vizsgakonty alapkoncepciója hogy ne legyen szálas, a plasztikus formára kell törekedni.. éppen ezért amennyire csak tudjátok Ti is "nyaljátok le" wax-szal a hajat, mielőtt rendesen becsavarjátok, beillesztitek a passzét a helyére, mert annál nincs borzasztóbb amikor egy viszonylag szép konty száll a hajtól... és persze a súlypont ami még nagyon fontos. Hogy hol van a legjobb helyen azt csakis gyakorlással lehet megtudni, hiszen minden egyes embernél, minden egyes kontytípusnál máshol lesz - ezt tudjuk.
 

Ma még lesz egy Hindenburg szárításom, holnap marcellozok egyet és megveszem a női divatra a festékeimet, majd kedden befestem a férfi divatomat és szerdán indulhat is a buli! 

Hajra fel!

 

/Modell: Facsády Orsolya/

Szólj hozzá!

Címkék: konty

Mindjárt itt a SZMV!!!!

2011.06.14. 18:21 :: Viki Szalay

Hurrá, hurrá, már csak egy hét és megmutathatjuk a végső vizsgán hogy mit is tudunk! Közben persze nem árt gyakorolni. Amit igazán lehet már ismételni az a férfi klasszikus szárítás főleg, és a konty. Erről a két vizsgafeladatról készítettem két fotót... nem, igazatok van. Még a marcell-hullámot is lehet gyakorolgatni otthon.. majd annak is nekiesek..

20-án átveszem az olasz emelt érettségim, majd 22-én lesz a gyakorlat, 23-án pedig az elmélet és utána pedig a jól megérdemelt szakmunkás bizonyítvány.  

Mindenkinek eredményben gazdag felkészülést kívánok az utolsó egy hétre! 

Modellek: Facsády Orsolya, Földi Mihály

Hajra fel!

1 komment

Következő szint: szakmunkás vizsga!

2011.05.19. 21:24 :: Viki Szalay

Eljött hát az idő! Mindenki levizsgázott már és most már rajtunk van a világ szeme! 

A két férfi modellem már meg is van, csak, lányokban szűkölködöm. Akinek világosabbra van festve a haja két árnyalattal és szeretne egy-két melírcsíkokat és divat hajvágást, az kérem írjon nekem e-mailt mert nagyon fontos volna. Szerintem női divatot találni a legnehezebb! :-)

Hat vizsgából hármon már túl is vagyok.. nem sokára vége is!!

A szakmunkás vizsgám június 22-én lesz, kérem azok leányzók jelentkezését akik szívesen melírozatnák be a hajacskájukat!! Előre is köszönöm!!

A képeken az évvégi vizsgám kontya látható, modell Czár Anita.

Hajra fel! :-) 

Szólj hozzá!

SZKTV 2011

2011.02.27. 20:44 :: Viki Szalay

Eljött hát a Szakma kiváló tanulója verseny 2011-ben is!
A Hajcihő ott volt az írásbelin!!

Arra készítettek fel a tanáraim hogy nehéz lesz és bizony megírtam egy-két előző évekből származó dolgozatot ahol tudtak olyanokat kérdezni, amiről sajnos fogalmam nem volt... illetve példának okáért számlát kellett kitölteni, annak ellenére hogy ma már a számítógépes számlakitöltést tanítják az iskolában!!!

 


Most viszont azt kell hogy mondjam, ha csak egy picit jobban rátanultam volna, akkor biztosan jobbra is meg tudtam volna írni, ugyanis nem volt olyan ordítóan nehéz!
Az egész dolgozatot felölelte a hámképzés folyamata (mindenhol előbukkant), kérdezték természetesen a hajszál szerkezetét is. Ez a két alap dolog, amire nagyon rámentek, és hozzáteszem jogosan. Sőt, szerintem ez volna a lényeg. Semmi fehérjék, semmi vasgyártás, csak az elmélete a szakmának. Szó szerint!! Ugyanis a lefele hosszabbodó alaphajvágást és a Hindenburgot is le kellett írnunk! 

Illetve aki jövőre szeretné megírni, annak tanácsolom hogy bizony a nézze alaposan át a hajviselet történet füzetét, mert arra is szeretnek rákérdezni!

Én sajnos nem jutottam tovább, ahogyan egy budapesti diák sem. 
Viszont a többi továbbjutottnak ezúton is gratulálunk és kéz és lábtörést kíván a Hajcihő!

A 2011-es SZKTV FODRÁSZ ÖNTŐSEI:

Horák Renáta, Németh Diána, Kiss Zsuzsanna, Pap Mónika, Szabó Beáta, Szigetvölgyi Evelin, Exner Angéla, Jukli Diána, Szendrődi Kata, Sipos Nikoletta, Szabó Renáta Zsuzsanna, Folhoffer Mária Alexandra, Boromisza Ágnes, Bálint Tímea, Fábián Helga, Arany Edina, Csizmadia Virág, Farkas Emma, Szalai Adrienn, Tóth Rita, Bozsódi Tünde, Németh Dóra, Kirkovits Eszter, Kovács Noémi, Hebling Ildikó, Barta Henrietta, Preidl Katalin, Ferencz Judit,
Busits Adrienn.
  A következő megálló a mi iskolánkban lesz Budapesten! Egy női alaphajvágást és egy Hindenburg vágás-szárítást kell elkészítenetek! Innentől kezdve mindenki Titeket figyel!
Hajra fel!!

www.szakmasztar.hu

Szólj hozzá!

Címkék: verseny

Vizsgaidőszak 2011

2011.01.11. 19:21 :: Viki Szalay

Sziasztok!!!

Bocsássatok meg hogy november óta nem írtam,... el voltam foglalva a vizsgával meg az egyéb olasz vizsgáimmal, amik még korán sem értek véget.

Viszont, a féléves vizsgámon túl vagyok, az osztályom másik fele csütörtökön vizsgázik és mindenki nagyon izgul. Tutti sono stressati! :-D

Szóval igen... a mostani vizsga sem telt el stressz nélkül... az elsősöket megint letámadta az egyik hírhedt vizsgáztató, akinek a híre bizony megelőzi saját magát. Egy páran meg is buktak férfi klasszikusból, de ne aggódjon senki: mindig van lehetőség javítani (az élet minden területén általában) és inkább elsőben bukjatok mint másodikban (mert ugye aki most elsős az jövőre végzős lesz... mivel lecsökkentették az évek számát háromról kettőre, de ez nem marad így sokáig!!).

Szóval nékem borotválás volt, majd berakás, utána dauer, marcell, rondó és a berakás kifésülése. Nem mondom hogy leányálom volt ez az öt vizsgafeladat egymás után. Ráadásul a sorrend így volt, ahogy most leírtam, szóval a marcell után moshattam ki a babám haját és száríthattam meg (valójában egy kedves segítő szárította meg akinek ezúton IS megköszönöm!).
Na és persze lement a nap, mire végeztünk, a hátam begörcsölt, a szívem zakatolt, de végül négyest kaptam. És persze fogalmam sincs, hogy mire pontosan mit is kaphattam mert mi már pontokat kapunk, nem pedig jegyeket, hiszen ez rész,- nem pedig köztes vizsga volt... bizony, mi már gurulunk ki a gyártószalagon a nagyvilágba lassan.

A képek a tanműhelyben készültek, ahogyan éppen a dauert gyakorlom, és ahogyan Noémi iskolatársam (második évfolyam) készül a hindenburg vizsgájára.

Itt egyesek kérdezték, hogy hogyan csinálom a dauert: formadauernak hívják, elöl becsavarom a fru-fru részt, majd elkezdem csavarni a kis, majd a nagy oldalt lefelé. Olyan méretű csavarókkal, amilyenre engedi a haj "növése". Hátul pedig egy naggyal kezdem, majd két kicsi alá, utána megint egy nagy majd két nagy - ezt hívják parketta csavarásnak. A lényeg hogy jóóóóóó szorosan csavarjátok meg, és persze maga a becsavarás is esztétikus legyen!!
És persze a spiccpapírból ne lógjon ki a haj vége, illetve ne legyen pipás. Általában egyet-kettőt ki szoktak csavarni szúrópróba szerűen.

A hajberakásról meg bővebben írok a berakásos bejegyzésekben, amiket a KÖNYVJELZŐK segítségével könnyedén megkereshettek "vízhullám hajberakás" címszó alatt!

Remélem tudtam segíteni!
Akinek még hátra van a vizsgája, annak kéz és lábtörést! In bocca al lupo!
 

Ha minden igaz és minden jól megy akkor indulok a Szabolcs-kupán ismét, immáron harmadjára!

Habcsók!
Hajra fel!

Szólj hozzá!

Címkék: vizsga

Erzsébet Napok 2010 Mesevilág és SCIFI

2010.11.21. 13:04 :: Viki Szalay

'Giorno a Tutti!

Ismét túl vagyunk az iskolai nagy versenyen!!! Fantasztikus hajakat láthattunk és csodálhattunk meg! És megint megtapasztaltuk hogy a határ a csillagos ég egy versenyen, mind ruha, smink vagy akár köröm tekintetében is... és ha nem is vagyunk a hajzat magaslatán, a többi kiegészítővel pótolhatjuk fejlesztendő területeinket!

Volt itt minden: Jázmin, Szörnyella, Alíz, tündérek hada, a Grincsből a kislány, a scifi-seket meg fel sem sorolom hiszen még csak megnevezni sem tudom őket, annyira különlegesek voltak.

Sajnálom hogy nem tudtam külön megcsodálni a sminkeket, bár amit el tudtam kapni a szememmel a Csiliben, annak örültem nagyon - hiszen a színpadon már nem láttunk túl sokat a sminkekből.

Hálás vagyok a közönségnek mert nagyon kedves volt tőlük az a sok sikoltozás. Mind a két konty versenyszámban mind a két első és második helyezettnél kaptunk nagy ricsajt, ami szerintem mindenkinek jól esett, úgyhogy a többiek nevében is megköszönöm a lelkesedéseteket! :-)

Többen kérdezték hogy én hogyan csináltam a hajat. Mivel ez egy szakmai blog és eddig sem rejtettem véka alá a dolgokat, elárulom: amikor kontybetétről beszélünk nem feltétlen kell leragadni a boltban vásárolható kontybetéteknél... kontybetét lehet akár egy egész paróka, amit ha összegönygölünk, jó magasra segíti a hajunkat, amit alkotni szeretnénk. A titok még csak annyi, hogy jó erősen kell fixálni a parókát a fejtetőn, és az előre besütött passzékat a megfelelő csipeszekkel /csattokkal kell rögzíteni. Érdemes az egész művelet előtt átwaxozni a hajat az esetleges szálasodás elkerülése érdekében.
Ez tipikus Marie Antoinett haj - amit még lehet fokozni különböző színű póttincsekkel, és szeretném is a későbbiekben felturbózni még más versenyekre is.
Amit el lehet rontani rajta az a nem megfelelő súlypont... hajlamos vagyok én is rá, van amikor sikerül, van amikor nem. De ilyenkor a kiegészítők a hajon segíthetnek nekünk optikailag kijavítani a hibáinkat!

Kötelességem leírni azt is hogy második lettem a mesevilág konty kategóriában, annak aki esetleg nem lett volna ott az eredményhírdetésen (az én modellem legalul található a képek között). Az oklevelem már kint is van a falamon a többi mellett. Gratulálok a többi nyertesnek is!

Mindenkinek további kellemes felkészülést a félévi vizsgákra! Ha kell valami, nyugodtan írjatok!

Hajra fel!
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: verseny konty

Erzsébet Napok 2010

2010.11.18. 11:08 :: Viki Szalay

Eltelt ismét egy év és mindenki a suliban készül az Erzsébet Napokra, legalábbis azok akik meg akarják magukat mérettetni ...ismét.

Úgy volt hogy nem indulok a november 4-e miatt, de technikai okok miatt sajnos elmaradt, viszont így a hat modell közül a legfelkészültebbet és talán a leglátványosabbat vihetem a verenyre, hiszen a téma nem más mint a tündérvilág. Pontosabban a tündérvilág és a scifi világa,- egészen pontosan nem tudom hogy akkor most ez két különböző verseyszámot is jelent-e avagy sem, majd holnap megtudjuk.

Az én tündéremnek sajnos nem lesz szárnya, viszont szép haja annál inkább :-) Mindenki számítson arra hogy át kell majd vonulnunk a Csilibe és ott fogják csak a díjakat kiosztani, ugyanúgy mint tavaly.

Szurkoljatok, holnap találkozunk a páston!

Puszi!

Szólj hozzá!

Címkék: verseny

Mindjárt itt van november 4!!!

2010.10.26. 21:18 :: Viki Szalay

Buonasera!

Azért vagyok nagyon eltűnve mert mostanában megszaporodtak a fejem felett a tanluni valók.. és most nem is a szakmával kapcsolatos dolgok... bár igaz, hogy nem sokára ki kell dolgoznunk a jogi-gazdasági-vállalkozási tételeket, de mostanában az olasz vizsgámra kell készülnem, ezért nem tudunk minden nap a hajcihő szerkesztőségében lenni és mivel nincsen alkalmazottam így ez a felelősség is csak reám hárul! :-)

De a következő megmérettetés nem is december 2, hanem november 4 - a megagiga divatbemutatónk Sánta Zoltánnal a SYMBOL rendezvényközpontban este kilcenckor!

Vöröskőy Ditta haján még lesz egy előre becsavart szőke pótrész.. ma találtuk ki, ezzel majd megemeljük és fel is dobjuk majd a frizurát.

 

 

 

A többi haj is rokokó stílisban lesz, ahogyan már írhattam korábban, bár Czár Anita haja sikerült legjobban rokokósra, aki a koreográfiában is Marie Antoinettet fogja alakítani. Sminkesünk Pataki Jácinta, a képet készítette Adél, a ruha Hecendorfer Tímea kreálmánya.

Úgyhogy haladnak a munkálatok, nem kell agódni! Szerintem profi munkát végzünk.. de ezt majd eldöntitek Ti, ha eljöttök a rendezvényre! :-)

Hajra fel!

2 komment

Címkék: haj show


süti beállítások módosítása